Vocht

U kunt last hebben van vocht in huis. Veel mensen denken dat het vochtprobleem van buiten komt. In de praktijk blijkt dat het vocht veelal van binnenuit komt. Het meest voorkomende vocht is namelijk “leefvocht”. Dit wordt veroorzaakt door mensen, huisdieren, koken, de was drogen, de vaatwasser etc. Dit kan 10 – 15 liter waterdamp in uw woning veroorzaken. De oplossing voor de meeste vochtproblemen is ventileren. Elke dag moet er geventileerd worden en extra wanneer er veel vocht vrijkomt. Ventileren kunt u het beste doen door raampjes tegenover elkaar open te zetten, waar dat kan.

Bescherming

Het schilderwerk voorkomt de indringing van vocht en het rotten van het houten kozijn. De staat van het binnen schilderwerk is nog belangrijker dan die van het buitenschilderwerk. In de winter wordt in de woning namelijk nogal wat waterdamp geproduceerd. Deze damp wil naar buiten. Slecht geschilderde houten ramen en kozijnen zijn hiervoor bij uitstek geschikt. 

Verf op waterbasis

Dit zijn verven die waterverdunbaar zijn. Ze zijn geurarm dus prettig om binnen te verwerken. De professionele schilder schildert binnen al vanaf 1 januari 2000 verplicht met oplosmiddelarme verven. Muurverven en lakverven kunnen watergedragen zijn.

Waar wordt het voor gebruikt?

Muurverven voor binnen en buiten, wanden en plafonds, lakverven voor houtwerk, kunststof en metaal, hoofdzakelijk binnen. Watergedragen hoogglanslak is ook toepasbaar voor buiten.

Geurarm. Kleurvast, vergeelt niet. Sneldrogend, er kunnen dus meerdere lagen op een dag worden aangebracht. 

Hebben watergedragen verven hetzelfde glansbehoud als oplosmiddelhoudende verven?

In glansbehoud verschillen de watergedragen en oplosmiddelhoudende verven van elkaar. Na droging hebben oplosmiddelhoudende verven over het algemeen een hogere glans. Deze glans neemt na verloop van tijd af. De glans van watergedragen producten is in het begin meestal lager. Het teruglopen van de glans is echter aanzienlijk minder.

Veroorzaken watergedragen verven houtrot?

Omdat watergedragen verven vocht makkelijker afstaan, komt er minder houtrot voor.

Waarom gaat staal niet roesten als het wordt behandeld met een daartoe geëigend watergedragen product?

In het roestwerende verfproduct zijn stoffen verwerkt die roestvorming voorkomen. Deze stoffen worden inhibitoren genoemd. Daarnaast zitten er roestwerende pigmenten en vulstoffen in. Het aanbrengen van voldoende laagdikte blijft een must om een goede roestwering te krijgen.

Kunnen watergedragen verflagen weer worden overgeschilderd met alkydharsverven?

Als watergedragen verflagen weer worden overgeschilderd met een alkyd, kan er op den duur onthechting en bastvorming ontstaan. Dit komt door spanningsverschillen tussen beide verftypen.

Hoe milieuvriendelijk zijn waterverdunbare verven?

Elke traditionele (synthetische) verf, zowel oplosmiddelhoudende verven als watergedragen verven, zijn milieubelastend. Voor beide soorten verven worden bindmiddelen, oplosmiddelen en hulpstoffen gebruikt die worden gemaakt van aardolie, een uitputtelijke bron.

Over het algemeen is het zo dat het maken van watergedragen bindmiddelen meer energie nodig is dan voor het maken van oplosmiddelhoudende bindmiddelen. Oplosmiddelhoudende verven geven daarentegen juist weer meer oplosmiddel af aan de lucht.

Bij watergedragen verven is de kans groot dat veel water wordt gebruikt voor het schoonmaken van het gereedschap. Ondanks het feit dat het verboden is en er goede handvatten bestaan om daar anders mee om te gaan, verdwijnt dit afvalwater veelal in het riool met alle gevolgen van dien. In feite wordt het luchtvervuilingsprobleem vervangen door een watervervuilingsprobleem.

Bij de verwerking en ook op basis van de producteigenschappen hebben watergedragen verven vele voordelen, zoals minder vergeling en sneller droog.

De Nederlandse overheid heeft voor professionele verwerkers het gebruik van waterverdunbare producten in het binnengebruik verplicht, als bescherming voor de schilders (OPS-schildersziekte, veroorzaakt door te veel blootstaan aan oplosmiddelen). Dit is geregeld in de ARBO-wet. Hiermee loopt Nederland ten opzichte van de rest van Europa vooruit.

Hoe kunnen gereedschappen voor waterverdunbare verf worden gereinigd (afvalwater)?

Het schoonspoelen van kwasten en rollers onder de kraan is niet toegestaan. Gereedschap onmiddellijk na gebruik met water (bak water) reinigen. Gooi de resten niet in de riolering, maar lever ze in het depot chemisch afval.

Kunnen watergedragen verven op reparatiemiddelen worden gezet?

Over de gangbare reparatiemiddelen, zoals epoxy en polyester, kunnen watergedragen verven worden gezet. Ze moeten wel eerst goed droog en goed geschuurd zijn.

Isoleren watergedragen muurverven even goed als oplosmiddelhoudende verven?

Bij de eerste generatie watergedragen muurverven was dit niet het geval. Op dit moment zijn er goede isolerende watergedragen producten verkrijgbaar. Door het gebruik van betere dispersiebindmiddelen en speciale isolerende vulstoffen is dit mogelijk geworden. Soms zijn er twee lagen nodig voor volledige isolatie. Dat hangt sterk af van de situatie ter plaatse.

Kun je met watergedragen producten sneller werken?

Het voordeel van watergedragen verven en lakken is, dat er per dag meer lagen kunnen worden aangebracht. Er kan dus sneller worden gewerkt.

Hoe kun je het beste met watergedragen producten een deur schilderen?

Watergedragen lakken en verven moeten vanwege hun positieve droogeigenschap, vol en vlot verwerkt worden. Gladde vlakken worden ingedeeld in even brede banen en na elkaar geschilderd.
Bij vlakken met reeds bestaande verdeling (bijvoorbeeld paneeldeuren) worden eerst de profielen en panelen behandeld, daarna de omlijsting en vervolgens de delen daartussen.

Hoe moeten kwasten en rollers met watergedragen verf worden beschermt tegen aan- en uitdrogen?

Watergedragen lakken drogen snel en de zeer snelle aandroging heeft ook betrekking op het gereedschap. Laat kwasten en rollers niet aandrogen, maar zet ze ook bij korte werkpauzes in verdunde verf.

Welke schuurmiddelen moeten worden gebruikt voor watergedragen verf?

De voorbehandeling door middel van schuren verdient extra aandacht. Goed schuren is noodzakelijk om een goede hechting van de verf te kunnen garanderen. Watergedragen acrylaat- of PU-verf dringen minder goed in de ondergrond. Daarom is goed schuren extra belangrijk.

Er wordt aanbevolen om scotch-brite te gebruiken. Bovendien zijn er tegenwoordig schuurmachines verkrijgbaar die minder warmte opwekken tijdens het schuren. Hierdoor wordt de oude verflaag minder plakkerig en hecht er minder schuurstof aan het schuurpapier. Goed matteren met scotch-brite tussen de lagen is tevens zeer belangrijk om een goede hechting te krijgen.